^ Back to Top

SDZO

Svaz dobrovolných záchranářů Otrokovice

Reportáž z Dubnice nad Váhom

Po pár dnech vyplněných nemocí a usilovnou prací se dostávám k tomu, abych za SDZO popsal 8. ročník mezinárodní soutěže ve vaření guláše, která proběhla 30. září 2017 ve slovenské Dubnici nad Váhom. Jsme rádi, že pověst otrokovických záchranářů se již šíří i do zahraničí a že jsme neudělali ostudu městu Otrokovice, které nás vyslalo reprezentovat na Slovensko. 

Potěšila nás i podpora a účast kamaráda s velkým K Martina Ambrose. Přestože je z Brna, byl vpuštěn na 15 kg papriky, nad kterou po pár nápovědách zvítězil. Ale o tom později.

Na přiloženém videu vidíte projíždějící Máňu (sekce videogalerie), z čehož je zřejmé, že se řítíme zachránit Dubnicu minimálně od Zombie apokalypsy. Dalšímu vozidlu škoda Superb 4x4 už se takové pozornosti nedostalo. Třetí nedílnou součástí týmu byli Jan Suchoň a Petr Martoni ve vozidle neurčitého rodového druhu a značky. Nicméně vezli (tentokráte správné) narážecí zařízení, takže jsme je navedli na správné GPS souřadnice, kde bylo první setkání celé naší výpravy.

Štastně jsme se v rekordním čase setkali na benzince a první část výsadku (šéf krizového řízení) šla provést rekognoskaci terénu, kde se v sobotu celá akce odehraje. Bohužel nás příliš nepotěšila. Přes noc se nedalo parkovat na kolbišti, ale naštěstí našel Jakub těsně za městem klidný plácek obklopený ze tří stran stromovím, takže jsme splnili ohlašovací povinnost u místní MP (hoši, děkujem, byli jste skvělí) a jako správní záchranáři rozbili tábor, navázali spojení a zajistili to nejdůležitější, tedy pitný režim. Toto zabralo slabou půlhodinku, což hodnotím od času dojezdu jako ucházející čas, na kterém musíme ještě zapracovat. Základní tábor je dobře viditelný z fotografií v naší galerii.

Protože jsem se rozhodl, že mám rád divočinu, seznámil jsem tým s tím, co nám tedy bude v kotlíku bublat. Pět kilo cibule, pět kilo halal cholesterol free sádla, 2,2 kg kavkazského česneku oloupaného Petrem v rekordním čase a přidávaného natřikrát (zpěněná cibule, zatažené maso a 15 minut před dokončením nasekaný nahrubo). Na maso jsem dostal tajný tip od šéfkuchaře Oldy z restaurace Pod Smetánkou, kterého tímto zdravím. Měli jsme 7 kg daňčího masa, 5 kg jeleního a 3 kila masa z kance. Na kance jsem obzvlášť hrdý, neboť byl na Zlínsku čerstvý a ve slevě. Tajná přísada na maso, aby změklo naráz a bylo šťavnaté a vláčné: vodka. V tomto případě hanácká. Dále oněch 15 kg papriky ve třech barvách a 2 dcl povidel. A voda.

Nesmíme zapomenout, že jako jediní jsme „okrem rožkov“ a čerstvého „pecňa“ nabízeli čerstvě rozpařený pověstný ručně dělaný knedlík od firmy Mašinka Otrokovice, kterou tímto srdečně zdravíme. Knedlík mizel i k sousedním stánkům. Majoránka, bobkový list, nové koření, sůl a pepř jsou samozřejmostí. U této příležitosti dodatečně děkuji „švadlence“ JUDr. Kláře Samkové, Ph.D. za ušití plátěného pytlíku, ve kterém se větší kousky koření mohly nejen vyvařit, ale i snadno vylovit.

Na čepu byl tentokráte 12° Krakonoš. V rámci zachování diplomatických vztahů s eurovou cizinou neřeknu, že dva sudy zmizely rychleji než sousední dva sudy Corgoně, což je prý něco jako místní národní zlato. Nevím, nezkoušel jsem.

Z okolních stánků k nám chodili na košt a místní si přinesli i jídlonosiče. Pochopil jsem, že jim asi chutná, neboť se i vraceli a vodili sousedy.

Máňa jako obvykle přitahovala největší pozornost malých, středních i velkých, a pominu-li mimořádnou událost, že nám kameraman místní televize málem spadl do kotle i s kamerou v okamžiku poloviny vydaných porcí, tak se po dobu služby nic zvláštního nestalo.

Akce samotná i „návrat na základnu“ tedy proběhly bez dramatických příhod. 

Zbývá snad jen dodat, že poděkování pana primátora Dubnice nás zahřálo u srdce, stejně tak jako jeho vlastní vínko v žaludku. Pan primátor vyjádřil přání, abychom se sešli příští rok zase, což dá-li Bůh, matka příroda a vedení města Otrokovice se jistě stane.

P.S.: Další naší akcí je 28.-29. 10. grilování selete na střelnici v Kvasicích coby ukončení letní sezóny SDZO a příprava na sezónu zímní. Tedy nám zachovejte přízeň a užijte si fotogalerii z Dubnice.

Za SDZO Dušan Rudecký